Què és la Teràpia Gestalt?

La Teràpia Gestalt és un dels enfocaments psicoterapèutics més coneguts dins de la Psicologia Humanista que te com a objectiu, a mes d’ajudar a la persona a sobreposar-se a certs símptomes, permetre-li arribar a ser més completa i creativament viva i alliberar-la dels bloquejos i assumptes inconclusos que disminueixen la seva satisfacció òptima, la seva autorrealització i el seu creixement.La terapia Gestalt es caracteritza per no estar feta exclusivament per tractar malalts, sinó també per desenvolupar el potencial humà.

La Gestalt ens ensenya a enfrontar l’existència partint del que anem vivint en el moment existencial present 648-244 dumps. Per a arribar a aquest viure en l’aquí i ara utilitzem l’experiència sensorial (“Què sento i com em sento físicament i emocionalment en aquest moment envers del que m’està succeint?”), el que condueix a l’adonar-nos o a la presa de consciència, de quina manera visc, que em succeeix, de quina manera ho passo a l’organisme, (cos, emocions i pensaments) i finalment a les nostres relacions.L’ésser humà, concebut com un tot en interacció amb l’ambient en el que viu, hauria de ser capaç de satisfer les seves necessitats vitals. La dificultat per a arribar a aquest procés, els bloquejos que experimenta per a viure adonant-se plenament de què és, del que necessita, i com s’ho impedeix per a satisfer-ho, són el marc en el qual apareixen les situacions problemàtiques o en conflicte.

Els principis més importants de la Teràpia Gestalt són els següents:
  • El terapeuta i el pacient estan al mateix nivell. La relació és d’igual a igual, cap és superior a l’altre, (ningú pot saber més de mi que jo mateix). El terapeuta acompanya, brinda un espai en el qual la persona pot veure’s a si mateixa, responsabilitzar-se de la seva vida i trobar el seu propi camí.
  • Cada persona és individual i única. Es treballa des de la idiosincràsia de la persona, la seva pròpia història vital, personalitat, circumstàncies personals, sense etiquetar dins d’un diagnòstic i uns mètodes estandarditzats. Es considera a l’individu en contínua evolució i canvi i se’l mira no com un malalt, sinó com algú que en aquest moment de la seva vida pateix una dificultat, un entrebanc, una crisi personal…
  • Els símptomes que experimenta la persona són senyals d’alarma de que alguna cosa està passant, per exemple angoixa, ansietat, malsons, dificultats en la relació amb els altres, etc. No es basa en deturar els símptomes, posant “tiretes” que pal·liïn temporalment el problema, sinó que es treballa en profunditat l’arrel per donar una solució definitiva.
  • Es treballa des del que ocorre Aquí i Ara. Treballem amb el que a la persona la preocupa al moment, amb el que li està ocorrent, encara que això pot estar connectat amb experiències passades, temes antics per resoldre o fins i tot amb pors futures.
  • Busca l’expressió genuïna del que li passa al pacient. Que experièncii (senti) el que diu i es connecti amb el més profund i autèntic de si mateix, i no solament parli sobre el que li passa.
  • L’acceptació plena  i profund respecte cap a la persona. Només des d’aquí es pot crear un vincle prou fort perquè es pugui obrir, confiar i afrontar els seus propis buits i temors.
  • Es contempla a l’ésser humà com una totalitat, en la qual cos, ment i emocions estàs lligats íntimament, per la qual cosa la intervenció abasta aquestes tres àrees. Al mateix temps es veu a la persona com una part d’un sistema encara major i al qual pertany: família, cercle social, laboral…
  • Se li dóna prioritat a l’Actitud enfront de la Tècnica. La Teràpia Gestalt més que un conjunt de tècniques (de les quals disposa), es caracteritza per la seva actitud, pel seu compromís, per prioritzar el desenvolupament personal del mateix terapeuta i el coneixement que té de si mateix i de la vida, ja que el terapeuta és la seva principal eina.

Esperem que us sigui d’ajuda aquest post 😉
Per qualsevol dubte o informació adicional, no dubteu en contactar amb nosaltres.

Gràcies!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *